2. DESCRIEREA SISTEMULUI ASCOMB

Ascomb este un sistem compact cu cost scãzut, destinat monitorizãrii continutului de oxigen din gazele de ardere. Sistemul are la bazã o sondã in-situ de oxid de zirconiu care asigurã o citire continuã, precisã si cu rãspuns rapid. Sonda este plasatã în general la iesirea din camera de combustie, sau la baza cosului. Nu este necesar un circuit de aer de referintã, câtã vreme o parte a senzorului de oxid de zirconiu este în contact cu oxigenul prezent în gazele arse, iar cealaltã parte este în contact cu aerul ambiant prezent în interiorul capului probei. Deoarece semnalul în mV generat de senzor este influentat, de asemenea, de temperaturã, sonda este prevãzutã cu un încãlzitor încorporat, alimentat de la o sursã externã de alimentare adecvatã, pentru a mentine senzorul la o temperaturã cunoscutã si constantã.
Ca urmare, ASCOMB reprezintã solutia idealã pentru cazanele de dimensiune micã si medie.
Semnalul în mV asigurat de sondã este acceptat si liniarizat de cãtre monitorul OX-M. Monitorul OX-M poate accepta, de asemenea, în locul semnalului în mV de la sondã, o intrare de 4…20 mA liniarizatã sau neliniarizatã, de la un traductor de procente de oxigen (aceste intrãri sunt configurabile).
Suplimentar fatã de valoarea procentului de oxigen din fluxul de gaze arse, monitorul poate afisa valoarea iesirii în mV a sondei cu oxid de zirconiu.

  • Monitorul este echipat si cu intrãri analogice auxiliare:
    • intrare de 4…20 mA de la traductorul extern pentru temperatura fluxului de gaze arse sau pentru diferenta de temperaturã dintre fluxul de gaze si cel de aer
    • intrare de 4…20 mA de la traductorul extern pentru temperatura aerului de combustie
  • Monitorul afiseazã semnalele mãsurate si variabilele calculate dupã cum urmeazã:
    • procentul de oxigen din gazele arse (în intervalul 0,0…20,9%)
    • procentul de dioxid de carbon din gazele arse (în intervalul 0,0…25,0%)
    • eficienta combustiei (în intervalul 0,0 … 100,0 %)
    • excesul de aer în procesul de combustie (în intervalul 1,00…2,00)
    • temperatura fluxului de gaze arse (în intervalul 0…600oC) sau diferenta de temperaturã dintre fluxul de gaze si cel de aer de combustie (în intervalul 0…600oC)
    • temperatura aerului de combustie (în intervalul -50…150oC) - optional
  • Monitorul este echipat cu douã alarme AL1 si AL2 cu iesiri pe releu. AL1 si AL2 sunt activate de variabila Concentratie oxigen pe întreaga scalã, cu un histerezis fixat de 0,5% pe întreaga scalã. Parametrul cod tde1 permite introducerea unei temporizãri în activarea alarmelor între 0 (exclus) si 120 de secunde. Alarmele pot fi independent configurate, dupã cum urmeazã:
    • exclusã
    • independent activã superior (releul energizat deasupra pragului)
    • independent activã inferior (releul energizat sub prag)
  • Monitorul este prevãzut cu douã iesiri analogice (una din acestea este optionalã) cu separare galvanicã (4…20 mA sau 0…10 V) care pot fi folosite pentru retransmiterea a douã variabile selectate dintre: procentul de oxigen, procentul de dioxid de carbon, randamentul în procente, aerul în exces, temperatura gazelor arse (sau diferenta de temperaturã dintre fluxul de gaze si cel de aer) si temperatura aerului de combustie.
  • Monitorul este echipat cu 3 intrãri logice (IL1, IL2, IL3), care permit efectuarea la distantã a unor functii, prin intermediul contactelor externe. Prima intrare logicã este utilizatã pentru a trece monitorul în modul "Hold" pe durata fazei de pornire, a doua intrare logicã este utilizatã pentru semnalarea unei stãri de functionare defectuoasã ("Fail") a sondei sau a instalatiei, a treia intrare logicã permite trecerea de la primul grup (primar) de constante ale combustibilului la cel de-al doilea grup (de urgentã) (spre exdemplu de la gaz natural la titei). În multe cazuri, instalatia care utilizeazã sistemul ASCOMB poate folosi doi combustibili diferiti. În mod uzual, primul combustibil este utilizat pentru functionarea normalã, iar cel de-al doilea este utilizat în cazul în care lipseste combustibilul principal. Pentru a permite o schimbare rapidã, fãrã necesitatea reintroducerii manuale a constantelor combustibilului, instrumentul poate fi configurat cu douã grupe ale valorilor de la A la E. Prima grupã, de la A1 la E1, reprezintã grupa combustibilului principal. Cea de-a doua grupã, de la A2 la E2, este utilizatã pentru combustibilul în caz de urgentã. Selectarea grupei care urmeazã a fi folosite se face prin intermediul intrãrii logice IL3. Monitorul selecteazã grupa combustibilului principal (de la A1 la E1) când intrarea logicã IL3 este "0" (contact deschis). Când intrarea logicã IL3 este "1" (contact închis), monitorul selecteazã grupa de constante ale combustibilului pentru cazul de urgentã (de la A2 la E2). Trecerea de la constantele combustibilului primar la cele ale combustibilului secundar este semnalatã de ledul iluminat pe ecran pe partea din fatã a unitãtii.
  • Procedura de calibrare a monitorului pentru intrarea de procente de oxigen poate fi efectuatã cu douã puncte de referintã:
    • aer liber (20,9% O2)
    • gaz de referintã (valoare cunoscutã între 0,3 si 3,0% O2).
O procedurã de calibrare simplificatã poate fi utilizatã doar prin introducerea, pe durata fazei de programare, a coeficientilor de calibrare a sondei CC1 si CC2 (marcati pe capul sondei ZO2).
  • Monitorul este echipat optional cu comunicare serialã în vederea conectãrii la un computer sau la un sistem de supraveghere.
2.1. EXEMPLU DE APLICATIE